mix.

Länge sen jag uppdaterade nu och jag har nog ingen bra anledning till varför, förutom att det är mycket som har snurrat i mitt huvud senaste tiden. På fredag sitter jag på planet hem till Sverige igen och det mina vänner känns väldigt, väldigt konstigt. Jag ser otroligt mycket fram emot det och jag längtar som en galning, men det är också lite läskigt att komma hem från den här bubblan igen.

Jag kom nyss tillbaka till mitt rum från World Today där vi hade två gästtalare från Western Sahara tillsammans med två män från Marocko som genom Skype höll en diskussion om läget mellan dem. För mig som tyvärr inte är särskillt insatt var det mest ett intro till något som jag nu sitter och googlar på. Det är intressant, men samtidigt så främmande. Annars har jag dansat hip-hop och salsa, ätit clementiner (eller småcitrus som det kallas när man inte kan komma överens om det är en clementin, satsuma eller mandarin) och funderat på alla läxor jag borde göra.

Natten till igår sov jag, Meta (Tyskland), Kathrine (Danmark), Katherine (Honduras) och Alma (Svedala) i vårat Human Rights klassrum. På en hög av filtar och kuddar myste vi ihop oss, skapade en stjärnhimmel med hjälp av projektorn, drack té och åt ost tortilla och pratade om livet. En av de mysigaste kvällarna sen jag kom hit.

Igår var det Asia Pacific Day här på skolan och det innebar att alla representanter från Asien och The Pacific area hade ordnat med utställningar om sina länder där man kunde få sig en närmare inblick i deras kulturer. På kvällen var det en stor show där det var uppträdanden, alla med inriktning på asiatisk kultur. Det är galet hur många olika talanger det finns här på skolan! Jag och några tjejer kom på ett grymt uppträdande som vi ska göra på våran julshow, än är det hemligt, men det kommer att bli awesome! Vi fick även asiatisk mat till brunch och middag. Det var en riktigt häftig dag måste jag säga. Gårdagen avslutades med Halloween party där jag var utklädd till millitär, ni ska få en bildbomb någon dag snart.

Lite av varje, men det får duga för nu.
Hälsa Sverige!





Jag och Helene igår.

HIV/AIDS

Mitt huvud håller på att explodera! Den här veckan har varit intensiv och det har varit så himla mycket med min PBL hela dagarna. Vi har fått lära oss grundligt om HIV/AIDS (jag trodde att jag kunde det mesta innan, men icke), hur man hanterar sjukdomen i olika kulturer och religioner, etc. Det har inte bara varit mycket fakta att ta in, men vi har också lärt oss så himla många nya sätt att se på saker och ting, till exempel könsrollerna när det kommer till användande av kondomer. I många delar av världen, t ex delar av Latin Amerika och Asien, får inte kvinnan föreslå kondom - det gör att mannen förlorar sin manlighet. I mina öron är det helt sjukt och det är skrämmande att det faktiskt är vardag för otroligt många människor. En annan sak som jag hade hört om förut, men bara trott att det var skitsnack, var att Syd Afrikas förra president erkände för folket att han var HIV positiv men att det inte var någon fara och att han var frisk igen eftersom han hade haft sex med en oskuld efteråt. Jag blir frusterad bara jag tänker på det!! Det skrämmande sanningen är att fortfarande i många länder i både Afrika och Asien tror folk att man kan bota HIV genom att ha sex med en oskuld och det är ju inte särskilld konstigt när deras president säger att det fungerar. Det är helt sjukt.

Nog om det, efter att vi slutade PBL week i eftermiddags cyklade jag, Hero och Olle till Flekke för att handla och sen satt vi även i solen och njöt innan vi cyklade kämpande tillbaka. Ordet "platt" finns inte i norka ordboken. Ikväll visas filmen "Protection", gjord av vår projektledare Jill, i vår aula och det är världspremiär, moahaha. Nej, men det är faktiskt sant att det är första gången den visas ikväll så det ska bli spännande. Jag tror att den kommer att vara väldigt känsloframkallande, men samtidigt väldigt inspirerande. Nu måste jag kila så jag inte missar filmen, see ya!


buongiorno, buon pomeriggio, buenasera.

Första dagen på vår PBL, Project Based Learning, vecka är avklarad och jag är jättenöjd! Den här veckan går ut på att, som namnet antyder, vi ska lära oss det ämne vi har valt genom ett "projektarbete". Min PBL heter Living for tomorrow - HIV/AIDS challenge och vi diskuterar alla frågor om kulturella skillnader, religiösa problem och hur HIV/AIDS sett på runt om i världen. I morgon kommer en kvinna som heter Jill och ska hjälpa oss med här projektet. Hon har varit runt i ca 20 länder och föreläst om viruset och även jobbat i extremt drabbade områden så det ska bli väldigt intressant. Idag fick jag hålla en en av våra diskussioner om HIV/AIDS och det var lite nervöst, men efter ett tag kom jag in i det och det här verkligen något som jag skulle vilja jobba vidare med.

Annars har jag och ett gäng gått till Flekke, vilket ligger ca 3 km bort, och sen tillbaka. Väl hemma igen diskuterade jag och Olle (en av de svenska killarna) om allt och inget i några timmar, sittande i solen på bryggan och ätandes vindruvor. Politik var på tapeten ganska länge och hade ni frågat mig för två månader sen om vad jag tyckte om politik skulle jag troligtvis ha svarat något i stil med "det kanske kan vara intressant, men jag vet inte...". Efter alla diskussioner kring valet och många andra samtal har fått mig att skapa mig en ganska stark åsikt, vilket jag tycker är både kul och förvånande.

Till middag gjorde vi pannkakor och bullar, haha welcome to RCN health centre, herregud vad mycket onyttigt jag äter dagarna i ända! Men det var mysigt och vi har alltid lika roligt, men som tur är drog min rummis - den alltid spralliga och hödljuda lationon från Honduras - Katherine med mig till vårat gym TSK. Väl där tillsammans med ytterliggare tre latinos tränade jag på min spanska, som förövrigt går ganska knackigt men framåt! Jag förstår väldigt mycket, men de pratar gaaaalet fort och mycket så det gäller att vara med i svängarna!

Därefter hade Claudia en lektion i italienska som jag var på och italienska är väldigt förvirrande, nästan som ryska då man får böja orden och ändra ordningen hur fan man vill. Tro mig, jag har försökt men det är hopplöst. Till slut har jag suttit och pratat skit med världens underbaraste kanadensiska tjej, Fannie, och nu ska jag faktiskt gå och lägga mig. Och precis när jag skrev det kom jag på att Nyima i vårat hus fyller år i morgon, och som traditionen säger firas de alltid kvällen innan... Hm, vi får se. Jag ska upp kl. 6 i morgon och simma, så ae jag går nog och lägger mig.

Ha det bäst mina underbara vänner och nu är det bara 26 dagar tills jag kommer hem!

Buenanotte!



Fettona från Red Cross Nordic UWC



Delar av pannkaksligan



Världens skönaste irlänska tjej och jag.

banana pancakes.

Igår kväll var allt hemskt, som ni kanske märkte i förra inlägget, men idag är jag tillbaka. Det är nog bara att vänja sig vid att det kommer dagar då allt är fel. I morse ringde klockan 5.45 och det var verkligen kolsvart ute, men jag gick till poolen och simmade tillsammans med Helene i nästan en timme. Mycket skönt och därefter gick vi till Kantinan för att äta frukost och vi var helt själva så vi lekte loppan, haha. Det kändes konstigt att vara uppe så tidigt när hela campus låg tyst, men det var skönt och jag ska verkligen försöka göra det till en rutin. En mysig morgon blev det.

Idag har jag inga läxor att göra, ja ni hörde rätt, men jag har suttit och pluggat spanska hela eftermiddagen. Taggad och jag har verkligen bestämt mig för att lära mig prata någorlunda flytande under mina två år här! Alldeles straxt ska jag gå och göra banan pannkakor, guacamole och cheese nachos med Katherine och Helene, mums. Senare ikväll har jag kör och till sist ska jag gå och simma en sväng till, I like Tuesdays!


hemlängtan.

Just nu vill jag bara hem. Jag vill åka hem till mamma och pappa i S:t Anna och ligga vid deras fotända och prata tills de bokstavligen sparkar mig ur sängen för att de vill läsa tidningen i fred. Jag vill ha picknick med Karin på Kungshällsudden, äta glass i Stegeborg och ligga och sola vid Eknön. Jag vill ligga och snacka skit med mina underbara vänner, dagen efter en galen kväll med många glas vin, många galna påhitt, ömmande fötter och en fruktansvärd baksmälla. Jag vill sitta hemma hos mormor och lösa korsord samtidigt som vi pratar skit om hennes grannar, men som hon egentligen inte alls bryr sig om vad de håller på med. Jag vill vara tillsammans med Axel i hans rum och prata om allt och inget, eller varför inte åka skidor. Jag vill ligga i sängen och titta på One Tree Hill en hel dag i Skärblacka. Jag vill få vara ensam en hel dag utan att säga 'hej' till en enda människa. Jag vill vara på Putte i Parken med mina pinglor och leva som om det inte fanns någon morgondag. Jag vill bada i mitt badkar på Spjutgatan 19 för att sedan gå och gymma. Jag vill fika med mina vänner på Espresso House. Jag ville inte läsa om kväve till klockan ett i natt, men måste man så måste man. Men innan dess ska jag springa till Flekke och tillbaka i ösregnet.  


cinnamon bun baking.



Medan degen jäste kom rastlösheten...


Flekke fjord, 4th of October.

                    

 
Det börjar bli höst på riktigt här nu och jag gillar det verkligen! De vackra färgerna, höstkyla, varma kläder och mysiga kvällar. Idag har regnet stått som spön i backen hela dagen, men vad gör det? Gummistövlarna och regnjackan har blivit mina bästa vänner.

Idag har jag varit i skolan och haft min redovisning om Guantanamo Bay Detention Camp, matteprov, analyserat en bok på svenskan och sen haft engelska. Direkt efter skolan samlades alla svenska, finlandssvenska och åländska första-åringar för att baka kanelbullar, det är ju trots allt kanelbullens dag idag! Efter det åkte jag med bussen in till Dale (där man hittar Coop och en annan matkedja Kiwi) där jag köpte lite förnödigheter och nu sitter jag och måste plugga, plugga, plugga. Det kommer att bli en sen kväll idag också... Om 50 minuter ska hela mitt hus gå och bada ihop och sen är det dags att samla alla skolans svenskar och äta kanelbullar.

Jag håller på och ladda upp en film som ni snart kommer att få se här, en helt vanlig dag på RCN.

                    
                                                          Nina, Alma och jag.


vamos a la playaaaaaaaaaaaaaaaaa.

För en timme sen kom jag tillbaka till mitt rum genomsvettig efter en och en halvtimmes hip-hop dansande, oväntat? Haha, det mesta jag gör här känns ganska oväntat, fast ändå inte. Det var sjukt roligt och jag fick så mycket energi att jag skulle kunna springa jorden runt! Alla borde dansa, man blir verkligen full av energi av det. Jag kommer även att prova dansa balett nästa lördag och fortsätta med hip-hop varje söndag + att en kille från Venezuela har lovat att lära mig dansa salsa. Hugos dansagolv, watch out during week 45.

Igår kväll satt vi tjejer från Nederländerna, Norge, Irland, Danmark, UK, Honduras, Italy, Jordanien och Sverige och tittade på Sex and the City. Vi orkade dock bara första filmen så sen satt jag, Helene (Norge) och Katherine (Denmark) ett antal timmar i vårt dayroom och åt gröt, snackade skit och hade en slapp lördagskväll.

Nu borde jag sitta och plugga, men vet inte riktigt vart jag ska börja... Kanske med min presentation om Guantanamo Bay Detention Camp och hur det strider mot artikel 10 från Universal Declaration of Human Rights: "Everyone is entitled in full equality to a fair and public hearing by an independent and impartial tribunal, in the determination of his rights and obligations and of any criminal charge against him." Eller så kanske jag göra klart mitt häfte om "Population distribution, denisities, change and structure" eller varför inte göra mina läxor i E-systems "Create a nitrogen cycle and add terms like..." Just det, jag har math test i morgon också.

So much to do, so little time. But still, I love this place!



Här får ni en halvdålig bild från the second-year show som de hade för några veckor sen.


man kommer dagligen till nya insikter.

Att jag precis upptäckte att mitt förra inlägg var skrivet på engelska, tyder det på att jag börjar känna mig hemma här nu eller? Jag tror det. Det här veckan har jag pluggat mer än vanligt, saknat er där hemma mer än vanligt och varit mer osocial än vanligt. Men som alla andra-åringar säger, man kommer in i perioder då man måste få vara lite deppig och det ligger nog något i det. Att ha folk runt omkring sig hela tiden tar på krafterna. Jag har också saknar civilisationen mer än vanligt, att få lite miljöombyte.

Jag märker också hur jag själv har förändrats under de här fem veckorna här, men ni kan vara lugna - jag är samma gamla Ebba, bara lite annorlunda. Hemma var jag alltid den som undvek konflikter och diskussioner som jag inte kände mig helt bekväm med och jag var inte den som gillade att visa mig när jag var deppig. Här har jag blivit tvärtom. Är det något jag stör mig på eller helt enkelt tycker är fel så säger jag det, självklart på ett schysst sätt, men att t ex vi i rummet pratar om det istället för att gå och störa sig på det. Jag ser det som en positiv grej för att det undviker dålig stämning och bråk samtidigt som man lär känna varandra på en annan nivå när man faktiskt kan ha "negativa" diskussioner också.

Jag trivs också bättre och bättre med mina rummisar, vilket känns väldigt bra! Häromdagen insåg jag att uttrycket "allt blir vad man gör det till" är så jävla sant. Antingen kan man anpassa sig och gilla läget (vilket jag har gjort fram till ett par dagar sen) men sen upptäckte jag hur mycket roligare allt blir om man faktiskt lägger ner lite energi och bjuder mer på sig själv, även fast man kanske inte vill. Att "låtsas" vara intresserad och skratta kan faktiskt få en att tycka det är roligt, tro mig, jag blev förvånad själv.

I torsdag var jag och ett gäng andra elever i Dale och dansade gammaldans med pensionärs-eliten. Töntigt tänker ni, haha det tycker jag med, men det var sjukt roligt! I tre timmar höll gamlingarna ut och vi dansade som aldrig förr, det var som ett träningspass. Skoltidningen kom också ut nu i veckan och jag var lite nervös för vad folk skulle tycka om min artikel men jag fick många positiva kommentarer så jag var nöjd!

Om en halvtimme ska jag och ett gäng tjejer ha Sex and the City maraton, mysigt! I morgon ska jag vakna upp med massa energi, lust att vara social och inte längta hem ett dugg. Hoppas att ni alla har en bra kväll!

             
                                       Jag och Stella i  toppform.


RSS 2.0